Forsikring til veteranbil – kender du reglerne?

Som fornøjet og stolt ejer af en veteranbil bruges der selvfølgelig meget tid og ikke mindst en stor indsats på at vedligeholde samt klargøre bilen, så den står skarpt til sæsonen. Imidlertid kan man dog ikke vide sig sikker på, at uheldet ikke rammer, og derfor kan en forsikring til veteranbil være til gavn for at minimere ulykken, men har du styr på reglerne? Hvis ikke, kan du læse med her, hvor du bliver klogere på emnet.

Hvordan defineres en veteranbil?
Inden vi går videre, så er det vigtigt først at definere, hvad der betegnes for at være en veteranbil, og hvad der ikke gør. Grundlæggende er et historiskkøretøj et køretøj, som der er blevet produceret eller registreret første gang for minimum 30 år siden. Dette er en forholdsvist ny regel, da alderen blev nedsat fra 35 år til 30 år, hvilket trådte i kraft pr. 1. januar 2018. For at bilen kategoriseres som en veteranbil, så skal den yderligere endda også registreres hos SKAT som et veterankøretøj. Et andet kriterie, for at bilen er en veteranbil, er at denne skal være både bevaret og vedligeholdt i original stand. Dette vil altså sige, at der ikke må være udført betydningsfulde modificeringer af veteranbilens hoveddeles tekniske aspekter. Visse forsikringsselskaber kræver endda, at bilen skal være komplet original stand, hvis den skal forsikres. Her må du i nogle tilfælde ikke engang skifte fra stålfælge til alufælge. Tjek derfor altid, hvilke krav forsikringsselskabet har til veteranbilen, som skal forsikres. I modsætning til veteranbiler er der biler, som betegnes som værende klassiske biler. Disse har altså endnu ikke opnået statussen som værende en veteranbil. En klassisk bil kendetegnes ved, at den skal være fremstillet eller registeret for 25 år siden, hvilket altså er yngre end veteranbilerne.

Forsikring til en veteranbil
En veteranforsikring minder om en almindelig bilforsikring, som typisk består af en ansvars- og en kaskoforsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig på almindelige biler, og det er ingen undtagelse for veteranbiler. Denne dækker nemlig i tilfælde af, at du forvolder skade på andre. Kaskoforsikringen er den udbyggede forsikring, som dækker skader på din veteranbil. Dette er hovedsagligt den dyre del af veteranforsikringen. Der er dog flere forskellige elementer, der spiller ind, når prisen for denne fastsættes. Disse er blandt andet de almindelige forhold såsom alder og adresse, men også dagsprisen på din veteranbil spiller en rolle.

Endvidere findes der også andre tilvalgsforsikringer til veteranbiler ligesom med almindelige biler. Disse kan blandt andet være vejhjælp eller endda en førerforsikring. Førstnævnte giver dig mulighed for at få assistance i diverse situationer, der må opstå på vejene, hvorimod en førerforsikring dækker skader på føreren af bilen.

Er du i færd med at restaurere din veteranbil, eller står den bare stille i garagen uden nummerplader? Så kan det være, at en stilstandsforsikring vil være nyttig for dig, da forsikringen dækker, hvis uheldet skulle være ude i forhold til brandskader, eller hvis tyven slår til. I nogle tilfælde dækker stilstandsforsikringen også det værktøj og eventuelle reservedele, som hører med til veteranbilen. Det er imidlertid vigtigt at huske på, at hvis bilen bliver renoveret, repareret eller sågar er til salg uden for Danmark, så er det ikke sikkert, at forsikringsselskabet dækker førnævnte. Derfor bør du altså forhøre dig om, hvad sådan en forsikring dækker.

Reglerne angående forsikringen til din veteranbil
For at have en forsikring til din veteranbil er der en række regler, som skal opfyldes. For eksempel skal du i visse tilfælde være medlem af en mærkeklub for veteranbiler eller en veterankøretøjsklub, før at du kan få en veteranforsikring hos et forsikringsselskab. Vær her opmærksom på, at det kun er nogle forsikringsselskaber, der kræver dette, alt imens andre ikke gør.

Når du er ejer af en veteranbil, må du kun benytte denne til det, der bliver kaldt for hobbykørsel. Med andre ord må du kun bruge bilen til lejlighedskørsel og ikke bruge den til at blive transporteret frem og tilbage fra arbejde. Yderligere må veteranbilen også kun benyttes af dig fra d. 15. marts til 15. november. Perioden herimellem kaldes vinterperioden, hvor bilen ikke må køre. Hvis du har en kaskoforsikring til din veteranbil, så er bilen som regel også dækket af denne i vinterperioden, men et godt råd er dog at undersøge dette, inden du tegner forsikringen. Det er dog muligt at indgå aftale med forsikringsselskaberne om at tillade kørsel udenfor perioden, dog kan dette komme til at koste ekstra. Herunder skal du også være opmærksom på vejrforholdene i vinterperioden, som eventuelt kan skade din bil. I perioden, hvor bilen ikke bruges, skal den desuden også opbevares i et aflukket rum, hvor den endvidere skal være udstyret med brandslukker.

Ønsker du mere information?
Vi har stadig flere informationer til dig med veteranbil, og endda hvis du overvejer at importere en veteranbil. Hvis den veteranbil, du ønsker at importere, er over 35 år gammel, og denne er i original stand, kan du nøjes med at betale registreringsafgift af markedsværdien på bilen, men maks. 40% af nyprisen. Læg her mærke til, at selvom du kan registrere veteranbilen, når den er 30 år gammel, så påvirker dette ikke registreringsafgiften, som stadig gælder for biler på 35 år. I forlængelse af ovenstående, så er der ingen told og reduceret moms ved import af en veteranbil fra lande uden for EU, hvis både køretøjet samt dets reservedele er i original stand.

Vedrørende vægtafgiften på din veteranbil er der også nogle væsentlige informationer, som kan gavne dig. Der findes nemlig en nedsat vægtafgift, hvis din veteranbil er fyldt 35 år eller derover. Faktisk betaler du kun en fjerdedel, altså 25%, af vægtafgiften, der betales for en bil magen til. Her har ændringen i alderen fra 35 til 30 år heller ingen betydning.

Afslutningsvis er der også nogle regler vedrørende syn af en veteranbil. En veteranbil skal ikke synes hvert andet år, som almindelige biler, men i stedet skal de synes hvert 8. år. Hvis du har registret din bil som veteranbil 30 år efter den første registrering, så skal din veteranbil blot have sit første veteransyn, når den fylder 35 år, hvorefter den bliver indkaldt til syn hvert 8. år. I vinterperioden er det desuden ikke muligt, at få veteranbilen indkaldt til syn. Endvidere er det vigtigt at vide, at når bilen er registreret som værende en veteranbil, så skal den altid synes, når den fylder 35 år, som også gælder for veteranbiler på 30 år. For at oplyse ovenstående informationer vedrørende registerringsafgift, vægtafgift og syning er der blevet taget udgangspunkt i FDMs artikel vedrørende regler for veteranbiler.